Loesdau, ígéret a minőségre, ragaszkodjunk hozzá!

Blog

Színek a lovardában

Hogyan látnak a lovak? Mit jeleznek a ló hosszú szörébe font színes szalagok? Milyen színű ruhát és lovas felszerelést érdemes a lovasnak választani? - Tudástár, nem csak lovasoknak!


“A jó lónak nincs színe!”- Tartja a mondás, miszerint a „jó” lovat egyéb tulajdonságai alapján kategorizáljuk, a szín pusztán másodlagos. Természetesen több lófajtát is ismerünk, melyekre egy bizonyos szín kizárólagossága jellemző – ilyen például a haflingi, gidrán, fríz – azonban itt is előfordulnak kedvelt vagy kevésbé divatos színárnyalatok. A ló számára nem is olyan fontos ez a kérdés, kizárólag olyan jelentősége van, hogy barátkozáskor az anyja színéhez közelebb álló társát részesíti előnyben. Táplálékfogyasztási szokásaikat sem befolyásolja a szín, inkább az illat és a tapintószőrök segítségével válogatnak.

Tovább a cikkre:


Zablalánc tesztRégóta használok már különböző lovasfelszereléseket, és elég sok kantárhoz szükséges zablalánc-szíj használata. Szinte egyszerre mondták be az unalmast, így úgy gondoltam megpróbálok a Loesdautól ugyanolyan vagy hasonló stílusú láncot amit használtam és kipróbálok egy szíjat is. Már amikor kezembe vettem őket az első meglepetés is kifejezetten pozitív volt, hiszen a képen látható módon is jóval vastagabb a bőr része, mint az előző más márkájú zablalánc szíja. Nagyon könnyen méretre szabható, csatjai kifejezetten masszívak, jóval erősebbek. Ami számomra nagyon pozitív, hogy többféle színben is rendelhető, így a vele együtt használt kantárhoz nagyon jól illik. Láncrésze, csatjai egy év használat után még nem rozsdásodnak, remélem nem is fognak, bőre nem töredezik, puha.

Egészében robusztusabb, tartósabb benyomást kelt egyéb márkájú társánál,
és mindezt megfizethető áron.
Ezzel párhuzamosan ötlött fel bennem a gondolat, hogy kipróbálnék jóval kímélőbb, de ugyanazon funkciójú felszerelést a zablaszíjat, ugyanis a tanulók gyakorlatlanabb kezében szívesebben adok olyan eszközt, amivel akaratlanul is kevesebb fájdalom okozható. A zablaszíj is beváltotta a hozzáfűzött reményeket, bátran ajánlom akár egyszerű western csikókantárhoz is, de a félfeszítő pessoa zablával is kiválóan használható.


 

Lókímélő felszerelések pro és kontra


 

Egyre több lovas tartja fontosnak, hogy a ló is maximálisan jól érezze magát az együtt töltött idő alatt. Azonban félrevezető csak abból az elvből kiindulni, hogy minél kevesebb, annál jobb.


Manapság reneszánszát éli a lóbarát kiképzés, melyhez lókímélő felszerelések kimeríthetetlen tárházából válogathatunk kedvünkre. Érdemes azonban kicsit körbejárni a témát, hiszen ez esetben is igaz a mondás, hogy nem mind arany, ami fénylik. Ahogyan az is nagyon fontos, hogy milyen körülmények között, hogyan és ki használja ezeket a felszereléseket.

Teljes cikk:

A lovak mozgásformái


 

A ló három alapvető jármódja a lépés, az ügetés és a vágta. Ezen kívül azonban rengeteg egyéb érdekes mozgásforma is létezik, ismerjük meg, melyek ezek.


A ló évezredek óta menekülő állat, így mozgása gyors, kecses és a lehető legrövidebb reakcióidőt követi. A vadon élő lovak élete az idők kezdetétől a menekülés körül forog, hiszen ha támad a ragadozó, nincs idő a hosszadalmas gondolkodásra, ott azonnal reagálni, ugrani, vágtázni kell.

Teljes cikk:

 

A száj habzása lovaglás közben


 

„A száj az a pont, amely a ló és a lovas közötti kapcsolatot megteremti.”- mondja Dallos Gyula. Feltétlen rosszat jelent, ha egy lónak edzés közben habzik a szája? Utánajártunk.


Ahogy egyre többször fordulunk meg a lovardában, úgy mind több érdekfeszítő dologra derülhet fény a lovak világával kapcsolatban. A munkában lévő lovak szájának habzása első látásra kissé ijesztőnek tűnhet, azonban érdemes ennek az érdekes jelenségnek kicsit jobban a mélyére ásni.

Teljes cikk:
Körmöléstől a PatkolásigTudjuk-e mit nevezünk szarunak, mennyi időközönként kell, hogy a kovács meglátogassa a lovakat és mikor kerül patkó a lóra? 

 
A magyarok a Honfoglalás utáni időszakban ismerkedtek meg a patkóval. Az ezt megelőző időből származó régészeti leletekben nem találunk patkolással kapcsolatos tárgyi emlékeket, csak a kengyelt és a zablát. A patkó a kelták találmánya, maga a szó szláv eredetű, 1342-től használjuk. A patkó a világ minden táján a szerencse jelképe, a mondák szerint még a boszorkányok is visszafordulnak olyan ajtóból, amire lópatkót szögeltek.

Teljes cikk:


 

 

A lovaglás alapjainak elsajátítása


A lovaglás igazi művészet, melyet megtanulni és élvezni hosszú évek munkájának gyümölcse. Alapvető feltétele az alázat, a kitartás és a szorgalom, hiszen egy másik élőlénnyel kell összehangolódni.„A lovaglás egyfajta magatartásforma is, hiszen a ló megtanítja az embert viselkedni.”– vallja Dallos Gyula, Magyarország Örökös Bajnoka. Aki hosszú éveket a lovak és lovaglás világában tölt, az – remélhetőleg – egyetért azzal, hogy a lovaglás egy rendkívül szerteágazó tudás, nem elég csak a fizikai elemeit elsajátítani, az válhat jó lovassá, aki mentálisan is fejlődik. Rengeteg kitartás, szorgalom és legfőképp alázat szükséges ehhez a sporthoz. A lónak társunkká kell válnia, bizalmáért keményen meg kell dolgoznunk. Hosszú és sokszor nehézkes út vezet addig, amíg valaki gyakorlott lovasnak mondhatja magát, s jogosan merül fel a kérdés, hogy melyek a lovasoktatás első, bevezető lépései? 

Teljes cikk:Lóháton is biztonságban

A lovaglás veszélyes sport azonban a megfelelő védőfelszerelések következetes viselésével nagy mértékben csökkenthetjük a komoly, vagy akár életveszélyes sérülések kockázatát.

Oldalak

Kérdése van?


Telefon: 06302735200


info@lovas-bolt.com


Partnereink